- by Filip
- Cuisine: Francouzská
- Difficulty: Easy
- 1 837 zhlédnutí
-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření10 min
-
Porce4
-
Celkový čas30 min
Hranolky miluje snad každý. Tato nezdravá pochoutka si získala srdce spousty lidí a každý je připravuje po svém. Já vyzkoušel několik verzí, ale tyhle byly ze všech nejchutnější.
Nejlepší hranolky na světě by měly být určitě křupavé a zlaté. Faktem je, že dokonalé křupavosti lze docílit pomocí dvojího smažení a mírného předvaření hranolek. Dokonce i ty pravé belgické hranolky se smaží dvakrát. K těmto skvělým hranolkům se samozřejmě hodí domácí tatarka nebo farmářský dresing. Hranolky vždy po usmažení důkladně osolte. Vždy je podávejte ideálně čerstvé, jedině tak je budete mít zaručeně křupavé.
Jídla vhodná ke křupavým hranolkům:
Suroviny na domácí hranolky (4 porce)
- 500 ml oleje na smažení
- 750 g brambor (5 středních) varného typu C
- studená voda
- sůl
VIDEORECEPT
Jak připravit perfektní hranolky
- Nejprve si oloupejte brambory. Pokud máte nové brambory, můžete slupku nechat a brambory omýt popř. očistit kartáčem pod tekoucí vodou.
- Brambory nakrájejte do tvaru hranolků a dejte do hrnce se studenou vodou. Vodu přiveďte k varu a brambory 5 minut povařte. Poté je slijte a hranolky rozprostřete na odkapávací sítko nebo ubrousek.
- Nyní si v hluboké pánvi nebo hrnci rozpalte rostlinný olej na 180°C. Vrstva oleje by měla být dostatečně vysoká, aby se hranolky usmažily zároveň z obou stran. Po 5 minutách smažení hranolky vyndejte a nechte odkapat na sítku nebo ubrousku. Hranolky nechte 10 minut odpočinout.
- Hranolky je potřeba osmažit ještě jednou dalších 5 minut při stejné teplotě. Smažte dozlatova a poté opět nechte odkapat. Hranolky umístěte ideálně do mísy a pořádně osolte a pomocí mísy hranolky prohazujte, aby byly osolené rovnoměrně.
- Domácí hranolky podávejte třeba jen tak s domácí tatarskou omáčkou.
- Dobrou chuť všem!
Chutnaly vám nejlepší hranolky na světě? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nejlepší hranolky na světě (domácí)
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review